Музей

В с. Раювци, над яз. Йовковици се намира първият и единствен паметник на легендарния войвода Вълчан.. Легенди за смелостта на неговата чета и за несметните богатства, заграбени от поробителите и раздадени за свободата и образованието на българите се разказват и до днес.И едва ли има по-подходящо място за издигането на този паметник – навсякъде до където погледа стига се виждат само гори, планини, вода и синьо небе.

Намира се в центъра на град Лясковец. Единствения музей посветен на градинарството в България.Богатата експозиция ни предоставя поглед върху този тип дейност в дълбочина.Гипсовия макет на цяла градина е нещо изключително, като направа и съставя цялостен образ за вида поминък

В къщата е основано читалище Напредък през 1863 г., а точно сто години след това е превърната в музей. Отначало в него са били изложени материали и предмети от бита и културата на Елена със скромна част свързана с Иларион Макариополски. В последствие това се променя и се излагат много негови вещи и документи, както и такива на семейството му. Една стая е отделена и за сина на брат му Стоян Михайловски.

Построена в началото на 19 век, този архитектурно-исторически паметник на културата въздейства с неподправения си чар и дъх на Възрожденска Елена.Характерно е това, че стилово къщата е издържана в епохата на строежа си и реално всеки по-горен етаж е издаден максимално спрямо по-долния, като по-този начин къщата е образец за стил. След нейното реновиране в нея се помещава Музея по палеонтология към СУ.Образци на вкаменелости са част от рядката за нашите географски ширини експозиция.

В рамките на това съхранено от 19 век място се намират храмовете Успение Богородично и Свети Никола, Еленското класно училище (Даскалоливницата), както Гунева и Златева къщи, Камбуровия хан.В Даскалоливницата се помещава експозиция от учебни пособия, свързани с класното училище, обособено през в средата на 19 век.

Намира се до село Вонеща вода. Родната къща на войводата ни предоставя шанс да се докоснем до бита и делото на великия ни революционер. Добре уредено място, задължително за посещение от хора, интересуващи се от история.

Намира се в центъра на град Килифарево, помещава се в Сералиевата къща, датираща от 19 век. Музеят е с богата експозиция, представяща живота в землището на града от древността до наши дни. Галерията представя периода на Възраждането, като отличителното е, че музейнатата съкровищница ни дава шанс да се докоснем до надгробни плочи, със статут на шедьоври в света на изкуството, също датирани от 19 век.