нашите

Забележителности

Намира се по течението на Мийковска река, която е приток на Еленската река, под връх Чумерна в северното подножие на Елено-Твърдишка планина, която е част от Стара планина, в околностите на село Руховци, на 4 километра от град Елена, област Велико Търново.

Водопад Гърбавата чешма се намира в пределите на Стара планина, близо до Велико Търново. Намира се до екопътека Стара река. Водата на водопада е силно варовита, поради което се е образувало скално образувание с дължина около 10 м и височина над 3 м. Има удобна за къмпинг поляна на самия бряг на реката.

Местността Ксилифор представлява зона за отдих и туризъм. Намира се 4 км източно от Велико Търново. Изградени са малко изкуствено езеро, спортни и детски площадки, заслон, хижа, туристически пътеки. Има широка поляна, страноприемница, възможност за преспиване на палатка, много организирани места за отдих и дори физически натоварвания, барбекюта на открито, стена за катерене. Районът е изключително подходящ за планинско колоездене.

Капиновският водопад не е много висок – около 7-8 метра, но е много живописен с високите скали около него, малкото езерце, в което пада водата, а също изключително бистрата вода, в която плуват много рибки.

Извор Стария водопад се намира близо до Велико Търново, в покрайнините на Стара планина. До него се стига по асфалтов път. Според местни хора, някога водата е извирала малко по-високо и е падала под формата на красив водопад. Последвало разместване на земните пластове и изворът се преместил в подножието на някогашния водопад. До извора има пейки и масичка за пикник.

Намира се по село Арбанаси. До пещерата има пътека, която е маркирана. Пред входа на пещерата има малко езеро. Влиза се на около 20-тина метра от входа, но е приятно и освежаващо. Мястото е, като излязло от новела и определено очарова.

Екопътеката Марков – Раюв камък започва на 3 км от град Елена и продължава в посока към прохода Елена -Твърдица. След това маршрутът продължава с изкачването на планински рид. Преминава през забележителността „Марков камък“. По-нататък започва изкачването по скални откъси, от които се разкрива прекрасна гледка към Еленската котловина. Следва другата природна забележителност – „Раюв камък“, от който се разкрива гледка към язовир Йовковци. Крайната дестинация на екопътеката е град Елена.

Дървото Слона е 1300 годишно дърво от вида летен дъб. Височината му е 23 м, а обиколката – 7.5 м. Дървото вече е изсъхнало – няма клони, а само стебло. За късмет обаче наоколо има представители от същия вид. Дървото се намира в защитена местност.

Мийковската екопътека се намира в Стара планина и разкрива природните забележителности на Елено-Твърдишкия Балкан. Започва в района на село Мийковци, разположено на малко повече от 12 км от град Елена.Пътеката се движи по поречието на Топлата река. Надморската височина там е 730 метра. После минава и покрай няколко други рекички.

welcome to our spa

Naturally Effective Health Solutions

Every facet of daily life is aligned with the purpose of nurturing, health, harmony, andspiritual growth and provides a complete experiential education in holistic living.