нашите

Атракции

В съседство с Даскалоливницата се намира църквата „Свети Никола”, най-старата в града. От една преписка върху псалтир, подарен през 1518 година на църквата от някой си Пера, научаваме, че тя вече е съществувала в началото на XVI век. 

Адрес: град Елена, ул. ”Църковна” 1

Основан е през 1272 г. по времето на цар Константин I Асен Тих. За това свидетелства надпис на апсидата на манастирската черква.

По църковно предание основател е св. Сергий Къпиновски[1]. През турското владичество манастирът е опустошаван многократно, последно през 1798 година от кърджалиите. През 1794 година игумен на манастира е Софроний Врачански, който донася препис на „История славянобългарска“.

Присовският манастир Св. Панталеймон се намира в село Присово, на 5 км от град Велико Търново. Основан е през 1870 г. като „семеен“ манастир и е датиран като възрожденски. Днес манастирът е поддържан действащ женски и се използва като приют за душевноболни хора. В двора на манастира се намира камбанарията и църквата. На входа на манастира е поставена плоча, която е донесена от местността Никополис ад Иструм и върху нея се извършват водосвети. 

Според преданието, Присовския манастир е съграден от братята Асеновци в памет на загиналите в бой български войски срещу Исак Ангел на Архангелов ден. По време на Търновските въстания на Тодор Балина и Павел Джорджич (1598г. и 1686г.), манастирът е разрушен. През 1858г. Присовската обител е възстановена, като тогава майстор Петко Христов от гр. Дебелец започва изграждането на сегашната църква.

Килифаревският манастир „Рождество Богородично“ е манастир във Великотърновската духовна околия на Българска православна църква.Днешният манастир е разположен в поречието на река Белица, на 200 метра от републикански път II-55, южно на 500 метра от село Нацовци и 2,5 километра от град Килифарево.

Намира се в село Мерданя.Датира от края на 13 век.Легендата за остоноването на манастира е свързана с Цар Иван Асен II и великата му победа при Клокотница.На мястото на манастира търновския патриарх Йоаким II, посреща царя след победата му.Препоръчително за посещение място.

Марянският манастир „Свето Преображение Господне“ се намира в село Марян, разположено на 8км. Източно от град Елена, по пътя за град Сливен. Според легендите, на сегашното място манастирът е основан към VIII-IXв. Това се потвърждава и от археологическите находки – открити са шест капитела от Теодосиеви колони, четири от които се съхраняват в Националния исторически музей, а две са на съхранение в манастира. Сегашната църква е изградена през 1835 година

Манастирът е разположен в землището на село Плаково. Удобен асфалтиран път го свързва с намиращия се в близост Къпиновски манастир.

До този момент не бяхме чували за него. Пътувайки от село Велчево към Капиновския манастир, на около 2 километра преди него, видяхме табелка „Плаковски манастир“ и стрелка, сочеща надясно от шосето с надпис „50 метра“.  Решихме да го посетим на връщане от Капиновския манастир.

Лясковският манастир (наричан още Петропавловски) е един от 14-те манастира изградени около Търново по времето на Втората българска държава. През 60-те години на 17в. управлението на манастира преминава в гръцки ръце. През 18в. Лясковският манастир поддържа връзка с руските православни манастири, като доказателство за това е подареното от руския император Петър Велики – позлатено евангелие. В манастира освен главната църква „Св.Св. Петър и Павел“, има и два параклиса – „Покров Богородичен“ и „Света Троица“.

Намира се в околностите на град Килифарево.Освен спортния риболов, местността е известна с това, че е любимо място за разходки на местните иманяри, както и с това, че тук са правени молебени за дъжд.Отлично място за посещение целогодишно.

Намира се до град Дебелец.Място подходящо за риболов и почивка.

Намира се в близост до село Плаково, като предлага спортен риболов на шарани с тегло над 2 килограма.Мястото е закътано и спокойно, което прави насладата от риболова или разходката пълна.

Язовира се намира в близост до село Палици. Риболовът тук е изключително приятно занимание.Поради местоположението си в Еленския балкан мястото е подходящо за разходки и отдих, разкриващи великолепни гледки в различните части на деня.

Намира се в близост до град Елена, кръстен е на на селото, което е разрушено, за да се изгради. Един от най-големите по размер язовира в България.Предлага възможност за риболов на различни видове риби, разходка с лодки и безброй места за отдих, разкриващи изумителни гледки.